Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in /home/polykon/public_html/uvegfolia.hu/php/configuralas.php on line 7
Üvegszilánkosodás elleni fólia

Üvegszilánkosodás elleni fólia

Az üvegszilánk elleni védelem ma már a közintézményekben (óvodák, iskolák, nyugdíjas otthonok, kórházak, stb.) törvény által előírt alapkövetelmények, ám egyre többen – magánszemélyek és cégek – ismerik fel a jelentőségét, hiszen az üvegszilánk által okozott baleset nagyon komoly, sok esetben életveszélyes is lehet! Az üvegszilánk elleni védelem tehát saját érdekünk!

Némi anyagi befektetés árán elérhetjük, hogy üvegfelületeink tökéletesen átlátszóak maradjanak, ám a felület sérülése esetén az üveg egybe maradjon, így minimalizálva a sérülés kockázatát.

Mi a dolog lényege?

Az üveg jellegéből adódóan igen rideg, szilánkosan törő anyag. Egy-két speciális megoldástól eltekintve ez igaz minden általános felhasználású síküvegre, palackra és üvegtárgyra. Természetesen minket elsősorban a síküveg érdekel, hiszen ajtóinkon, ablakainkon ez a fajta van beépítve!

Az üvegfelület sérülésekor az üvegben gyártás közben kialakuló feszültség erek mentén reped. Általában a sérüléstől sugárirányban, rendszertelenül terjedő repedésekről beszélünk, illetve előfordulnak az erre merőleges „pókhálós” repedések is. Az erőhatás – ami a sérülést okozza – az esetek túlnyomó többségében kilöki a síkból ezeket a megrepedt és élesen szétdarabolódott üvegdarabkákat, amelyek pengeéles repeszként repülnek tovább. Mind a kirepülő, mind pedig a nyílászáró síkjában maradt szilánkok komoly és mély vágott sebeket okozhatnak a közelben tartózkodóknak. Szembe jutva látáskárosodást, vakságot, a testünket védő bőrt és a mélyebb rétegeket átvágva súlyos, életveszélyes vérzést okozhatnak.

Hogyan tudunk védekezni?

Természetesen kicserélhetjük az üveget valami más, kevésbé szilánkosodó anyagra, de ezzel vagy az átláthatóság vagy az esztétikum iránti igényünket kell feladni: a furnérlemez, a bedeszkázás lezárja a fény útját, az átlátszó műanyaglapok pedig a fényt ugyan átengedik, de nagyon hamar karcossá, átlátszatlanná válnak!

Egyik megoldás sem az igazi, tehát az üvegnek maradnia kell! Igen ám, de így megmarad a szilánk okozta sérülés kockázata!

Cégünk erre ajánl Önnek megoldást!

Szeretteink, munkatársaink és magunk szilánksérülések elleni védelme nemcsak jogszabály által előírt tétel, hanem lelkiismereti kérdés is!

A betörés elleni védelemre kifejlesztett víztiszta fóliánk (XY) arra szolgál, hogy betörési kísérlet esetén egybe tartsa az üveget, így megakadályozva az illetéktelen behatolást. Nos! A víztiszta biztonsági fóliának ugyanezt a képességét használjuk ki a szilánkosodás elleni védelem megoldására! Esetünkben ugyanis mindegy, hogy az üveg sérülését betörési szándék vagy véletlen baleset (akár huzat okozta becsapódás) okozta: a lényeg, hogy az üveg egyben maradjon! Betörés elleni védelemkor ezzel akadályozzuk meg, hogy a „csúnya bácsi” hozzáférjen a nyílászáró belső részéhez és kinyithassa azt, míg a második esetben saját és/vagy szeretteink testi épségének megőrzése a cél!

Az anyag és a megoldás tehát adott! Mire kell még figyelnünk?

Betörés elleni védelem kialakításakor némileg egyszerűbb a helyzet: a védendő üvegfelületek belső felületére tesszük a fóliát, akár egy-, akár kétrétegű az üveg. Ha jön a gengszter és mondjuk a kétrétegű üveg külső felületét szilánkosra töri, a belső felület megállítja. Ha közben elvágja a kezét vagy megsérül, akkor így járt! Minek választotta a bűnözői életpályát?

Szilánk okozta sérülések elkerülésekor ennél körültekintőbben kell eljárnunk! A szilánk ellen a kültér felé nyíló ablakok, ajtók esetében elégséges lehet a belső fóliázás, mivel ez a belső réteg egyben maradva levédi a külső réteg felől behulló szilánkok elől a lakásunkat. A beltéri ajtók, ablakok viszont átgondoltabb telepítést igényelnek!

Fontos:

  • Egyrétegű üvegek esetén elegendő valamelyik oldalról védőfóliázni! Az adott üvegtáblát egyben tartja a túloldalról feltelepített fólia is.
  • Kétrétegű üvegeknél sajnos mindkét oldalt fóliázni kell, mivel ha például a túloldal van csak fóliázva és egy gyermek vagy figyelmetlen felnőtt nekimegy a fóliázatlan rétegnek, az abból kihulló szilánkok akadálytalanul összevagdalhatják!
  • Igen gyakori hiba az üveg részleges fóliázása! Több alkalommal hallottam felméréskor, hogy a családdal élő kisgyerek még nem éri fel a felső üvegtáblákat (vagy az üvegtábla felső felületét), így nincs értelme azt levédeni! Ilyenkor érdemes elgondolkodni, hogy mi történik akkor, ha a cseperedő gyermek labdával vagy bármilyen tárggyal a feljebb lévő üvegbe hajít és az onnan kihulló nagy üvegrepeszek hullani kezdenek.
  • Házilagos megoldás. Természetesen nem lehetetlen saját kezűleg felragasztani a fóliákat (pontosan ezért megvásárolható nálunk folyóméterben, tekercsszélességben maga az anyag is), de a barkácsolás nem mindig éri meg! Egyrészt közintézményeknél a biztosító, illetve az engedélyeket kiadó szervek ellenőrizhetik, hogy képzett szakemberek helyezték-e fel a védőfóliát, másrészt ha nincs rendesen eldolgozva a ragasztóanyag, akkor buborékossá válhat (csúnya lesz és nem ragad fel rendesen).

Amennyiben tehát szilánkosodás elleni védelem kialakítása a cél, keressen meg minket bizalommal elérhetőségeink bármelyikén! [Elérhetőségeink]

Közintézmények, munkahelyek szilánkosodással kapcsolatos munkavédelmi szabályzata

A 3/2002 SZCSM-EüM (a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló együttes rendelet) 11. § (4): Törés elleni védelemmel kell ellátni azokat az ajtókat és kapukat, amelyeknek az átlátszó vagy áttetsző betétei nem biztonságos anyagból készültek, és emiatt fennállhat a munkavállaló megsérülésének kockázata. Az eredeti anyag megtekinthető:
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0200003.SCM
A cégünk által alkalmazott biztonsági fóliák a fenti szabványoknak, előírásoknak és rendeleteknek maximálisan megfelelnek. Anyagaink megbízható minősége és minősítése mellett az elvégzett munkáról a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) által elfogadott műbizonylatot állítunk ki a számla mellékleteként.

E-mail
Jogi álláspont
Impresszum

Belátás elleni fólia

Fényáteresztő fólia

Üvegszilánkosodás elleni fólia

Védelem megtervezése

Admin felület

Üvegfólia, biztonsági fólia

Áraink

Autóüveg fóliázás

Biztonsági fólia

Cikkek

E-mail küldés

Cégünk elérhetőségei

Fólia vásárlás

Gyakran feltett kérdések fólia ügyben

Hiányzó oldal

Hiba jelzés

Üvegfólia impresszum

Jogi álláspont

Ki- és bejelentkezés

Kiszállási díjak Budapest területén kívül

Kiszállási díjak Budapesten

Segíthetünk?

Fólia árszámítási segédlet

Üvegfólia árak

Jelenlegi termékeink

Üvegfólia adatlap

Üvegfólia