Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in /home/polykon/public_html/uvegfolia.hu/php/configuralas.php on line 7
Gyakran feltett kérdések fólia

Gyakran feltett kérdések fólia ügyben

Lehet-e takarítani és miként a fóliával bevont üvegfelületet?
Igen, mivel az üvegfólia – amit az üveg belső felületére ragasztunk – legbelül egy karcolásvédő réteggel van ellátva, amely az üveghez hasonló tulajdonságokkal bír. A hagyományos (újságpapír, ecetes víz) és a modernebb (üvegtisztító szerek, kivéve az ammónia tartalmúak) takarítási módok megengedettek, viszont a felületre került szennyeződéseket kapargatni, durva eszközökkel dörzsölni tilos.
Én szeretném magam felrakni a fóliát, megoldható-e?
Igen. Fontos tudnia, hogy amennyiben Ön telepíti fel a fóliát sem visszavásárlási, sem telepítési garanciát nem áll módunkban biztosítani, illetve a Mabisz minősítés érvényét veszti, mivel nem szakember által lett telepítve. A részletekről itt olvashat: fólia vásárlás
Megvásárolható-e a fólia külön?
Igen. A részletekről itt olvashat: fólia vásárlás
Van-e mobiltelefonra ragasztható védőfóliájuk??
Nincs! Cégünk táblaüvegek és autók fóliázásával foglalkozik.
Tönkremennek a virágok, ha befóliázzuk az ablakot?
Itt külön kell választani a fóliatípusokat. Az átlátszó biztonsági fóliák és az UV-szűrő fólia a fény látható spektrumát 80-90%-ban átengedi és csak az UV spektrumot szűri meg. Mivel a növények növekedéséhez, fejlődéséhez szükséges fotoszintézis a fény látható spektrumát hasznosítja (vöröstől a kék fényig), tehát a fenti fóliatípusok nem befolyásolják a folyamatot. Az ablaküveg fényelnyelő képessége ebben a hullámsávban lényegesen nagyobb.
Reflektív, színezett vagy dekorfóliák esetében más a helyzet, mivel itt a látható fény áteresztése lényegesen alacsonyabb (lásd. adatlap VLT oszlopát). Kifejezetten fénykedvelő, fényigényes növények esetében tehát inkább az átlátszó fóliákat ajánljuk.
Olyan fóliára lenne szükségem, ami egyik irányba tükröz! Van erre megoldás??
Létezik ilyen üvegfólia: ezeket nevezzük reflektív fóliáknak! FONTOS: Ezek a fóliák MINDIG az erősebb fény felé tükröznek, tehát:
  • Kültéri fóliák esetén akkor tükröznek kifelé, ha kint erősebb a fény, mint az objektumon belül!
  • Beltéri fóliák esetében meg kell oldani, hogy az elvárt tükrözés irányából valamiféle plusz világítás érje a fóliát, másként átlátszik (fényerősség azonosság esete)
Lövésnek ellenáll-e a fólia?
Önmagában a fólia nem. Átlagos körülmények közt a fóliát 2-5 mm vastag üvegre helyezzük fel, s ennek a szilárdsága kevés egy lövedék energiájának elnyelésére (kis felület, nagy sebesség). Az esetleges robbanások (laboratóriumok, üzemi balesetek, terrorcselekmények) hatásai közül is csupán a szilánksérülések elkerülésére alkalmas a fólia, ám ha a robbanás olyan közel történik, hogy például kitépi az ablakot keretestől, nos akkor ez a hatás természetesen semmit sem ér.
Olyan fóliát szeretnék felrakatni, amely a belátást megakadályozza, viszont nem veszi le a fényt. Van ilyen?
A belátás megakadályozását úgy érhetjük el a fóliáknál, hogy gyártás során egy tükröző réteget építünk be. Ez a réteg arra hivatott, hogy félig áteresztőként a fény egy részét átengedje, így biztosítva a kilátást, ám egy részét visszaverje, biztosítva a tükröző hatást. A mechanizmusból következik, hogy ezek a fóliák kevesebb fényt engednek át, mint az átlátszók.
Másik fontos kérdés, hogy milyenek az aktuális fényviszonyok, hiszen ha a lakásban nagy fényerejű fényforrások világítanak, odakint pedig sötét van, akkor megfelelő függöny vagy spaletta hiányában kintről megfigyelhető a bentiek ténykedése. Fordított esetben (kint világos, bent sötétebb) ez az effektus nem jön létre, vagyis valóban nem lehet belátni.
(Lásd. szemléltető ábra)

A másik lehetőség, hogy matt fehér fóliát helyezünk fel. Ettől az üveg opálos lesz, mint a homokfúvott üveg. A fényt nagyon nagy százalékban átereszti, viszont nem látható át. Ez sajnos a kilátást is megakadályozza, ezért lakóépületeknél csak olyan helyre ajánljuk, ahol a kitekintés nem fontos (vizesblokk, műhely, garázs, stb.). Elsődlegesen pénzintézeteknél, kasszáknál, világító ablakoknál célszerű alkalmazni.

Részletekről itt olvashat: Belátás és betekintés elleni fólia

Nagyon sürgősen kellene fólia, mert elutazom! Mi a legrövidebb idő, ami alatt fel lehet rakni?
Ha a rendelések és a kollégák munkabeosztása megengedi, elvileg a rendelés másnapján feltelepíthető a fólia (Bp. és vonzáskörzete), de ezt mindig csak az adott időben tudjuk megmondani, hogy pillanatnyilag van-e rá lehetőség. A sürgősségi díj +30% +3000Ft (tehát egy 20.000 Ft értékű rendelést, amennyiben módunk van elvállalni, 29.000 Ft-ba kerül). Ezen okok miatt (a munkavállalás esetlegessége és az árnövekedés) célszerű jóval elutazás előtt leadni a rendelést, s így olcsóbban, biztosabban tudunk teljesíteni. Sürgős rendelést célszerű az alábbi telefonszámon leadni:


Kollégáink munkaidőn túli (hétvégi, túl korai vagy késői) időpontokban való foglalkoztatása egyedileg megállapított pluszköltséget jelent, amit egyedileg ajánlunk ki!
A biztonsági fólia ellenáll izzításnak?
Nem. A biztonsági fóliák alapvetően műanyag alapúak, s mint ilyenek, a hőhatásoknak csak korlátozott mértékben állnak ellent. A lángvágó biztosan áthatol rajta, ám mentségül szolgál, hogy azzal a vasrácson is át lehet menni.
Bármikor felragasztható a fólia?
Beltéri fóliák (a legtöbb fólia ilyen) elvileg igen, de nagy hidegek idején, gyenge vagy bizonytalan fűtés esetén célszerűbb megvárni a melegebb időket, mivel a száradási idő egyrészt kitolódik hűvösben, másrészt pedig a vizes alapú ragasztóréteg elfagyhat, s akkor nem fogja tudni azokat a paramétereket nyújtani a fólia, ami elvárható tőle. Termopán ablakok esetén, illetve stabil fűtés mellett a kinti nagy hidegek sem jelentenek gondot.

Kültéri fóliáknál szigorúbbak a feltételek: az éjszakai hőmérséklet legalább két hétig nyolc C fok felett kell legyen, a telepítéskor és az azt követő 72 órában nem érheti víz a ragasztott felületet (várható esőzés esetén a munkát el kell tolnunk), illetve telepítéskor nem lehet 32 C foknál melegebb sem!

Beltéri fóliáknál az igen nagy kánikulák idején figyelnünk kell arra, hogy nagyobb felületeket csak a hőhullám múltával tudunk telepíteni, mivel a forró levegő túl gyorsan leszárítja a tökéletes ragasztáshoz szükséges vízpermetet az üvegről, s így nincs időnk beigazítani a fóliaréteget.
A fólia bárhová feltelepíthető?
Nem. Csak síküvegre tudjuk megbízhatóan ragasztani, mert a mintázott, katedrál jellegű üvegek belső, simának látszó felülete sem teljesen sík (erről meggyőződhet, aki finoman végighúzza az ujját a simának tűnő, ám hullámos felszínen). Csak sík üvegre ragad tökéletesen, buborékmentesen.
Nagy, vékony üvegfelületekre sem tudjuk feltelepíteni, mert a telepítéskor nagy erővel kell kiszorítani a levegőbuborékokat a fólia alól és például egy négyzetméternyi felületű, 2 mm vastag üveg ezt a nyomást nem bírja ki, tehát vagy buborékos maradhat a felület, vagy kitörik az üveg.
Fontos, hogy a kollégák odaférjenek az üveghez, hiszen enélkül nem telepíthető a fólia. Nagyjából 1 méteres körzetben kell tudniuk mozogni, illetve magasan lévő ablakoknál szükség van a létra felállításához szükséges helyre is.
Vásároltam üvegfóliát. Felrakást is vállalnak, ha nem önöktől van a fólia?
Nem. Ismeretlen ragasztó- és fóliaanyagú termékkel rizikós dolgoznunk, nem tudunk rá sem garanciát, sem műbizonylatot adni (biztonsági fóliák esetében). Számunkra csak vesződés lenne, Ön pedig nem kapná meg azt a színvonalat, amit cégünk saját fóliáival biztosítani tud.
A biztonságifólia az EU normáknak is megfelel?
Igen.
A fóliák csak üvegre telepíthetők?
Nem. Megoldható a felragasztás más, teljesen sík felületre is. Például plexire, tükörfelületű polykarbonátra, stb. A lényeg, hogy a felület olyan sima legyen, mint a síküveg.
Hová kerül a fólia az üvegen? Kívülre vagy belülre?
Általában az üveg helység felőli (belső) felületére telepítjük a fóliát. Ettől a szabálytól a megrendelő kérésére eltekinthetünk, de ilyenkor nem tudunk garanciát biztosítani, hiszen például egy hajókabin üvegének külső felületén sokkal drasztikusabb hatások érik a fóliát, mint egy fűtött beltérben.
Nem tudom egészen pontosan, hogy milyen fóliára lenne szükségem, csak azt tudom, hogy mit akarok megoldani! Így tudnak segíteni??
Természetesen! Az erre kialakított felületünkön végignavigáljuk Önt a megfelelő fóliához. Részletek itt: Segíthetünk?További megválaszolatlan kérdéseiket feltehetik:
Tel.:
E-mail: innen

E-mail
Jogi álláspont
Impresszum

Belátás elleni fólia

Fényáteresztő fólia

Üvegszilánkosodás elleni fólia

Védelem megtervezése

Admin felület

Üvegfólia, biztonsági fólia

Áraink

Autóüveg fóliázás

Biztonsági fólia

Cikkek

E-mail küldés

Cégünk elérhetőségei

Fólia vásárlás

Gyakran feltett kérdések fólia ügyben

Hiányzó oldal

Hiba jelzés

Üvegfólia impresszum

Jogi álláspont

Ki- és bejelentkezés

Kiszállási díjak Budapest területén kívül

Kiszállási díjak Budapesten

Segíthetünk?

Fólia árszámítási segédlet

Üvegfólia árak

Jelenlegi termékeink

Üvegfólia adatlap

Üvegfólia