Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in /home/polykon/public_html/uvegfolia.hu/php/configuralas.php on line 7
Belátás elleni fólia

Belátás elleni fólia

MINDENEKELŐTT!

Olyan fólia NEM LÉTEZIK, amely teljesen átengedi a fényt, mi kilátunk rajta, de minket nem látnak és ezt bármely fényviszony közt tudja (éjjel-nappal)!

Ablakaink, üvegezett nyílászáróink esetében a két legfontosabb dolog, hogy a fényt áteresszék és lehetőség szerint kilássunk rajtuk. Ezzel semmi gond nincs, hiszen az üveg kedvező tulajdonságainak köszönhetően mindkét elvárásnak maradéktalanul eleget tesz. Sajnos azonban ahogy mi kilátunk az üvegen, úgy a kíváncsiskodók is belátnak rajta.

A történelem során ezt a kellemetlenséget igen sokféle módon orvosolták: spalettákkal, függönyökkel, redőnyökkel. Ezek jó eszközök, de használatuk épp az üveg előnyös tulajdonságainak kihasználását gyengítik vagy akadályozzák meg.

A mai modern technika és az üvegfóliák megjelenése lehetőséget biztosít arra, hogy az imént említetteknél jobb hatékonysággal használjuk ki az üveg előnyeit. Mivel gyakran keresnek meg minket ezzel a problémával, ezért erre kicsit részletesebben kitérünk!

A betekintés, belátás megakadályozására árukészletünkből két alaptípus alkalmas:

A betekintés, belátás megakadályozásának két módja – amelyet ezen fóliák képviselnek – a bejövő (és kijutó) fény szétszórása valamint a bejövő fény visszatükrözése.

Matt fóliák

A fény szétszórására dolgozták ki a matt fóliákat. Ezekből – a speciális alkalmazásokat leszámítva – a matt fehér színűt szoktuk ajánlani. Hogyan működik ez a fólia?

A befelé és kifelé haladó fény útjába a fólia anyagába szórt különböző törésmutatójú szemcséken át halad az út:

matt fólia működése

Így a bejövő fény ereje minimálisan, észrevehetetlenül csökken csupán, ám a kíváncsi tekinteteket kizárja. Optikailag ez így hat (kívülről):

Fólia nélkül

Belátás fóli nélkül

Matt fehér fóliával

Matt fóliával

A matt fehér fólia egyetlen hátránya, hogy mindkét irányból ugyanez az effektus, vagyis mi sem látunk ki rajta.

Hol érdemes ezt a fóliát alkalmazni?

  • Vizesblokkokon, fürdőszobákban
  • Pénzintézeteknél, postákon
  • Kutatási területeken
  • Üvegtetőkön (olyan környéken, ahol nagy emeletes házak vannak a közelben, ahonnan ránk láthatnak)
  • Utcafronti világítófalakon

Reflektív fóliák

A reflektív – tükröző fóliák – speciális anyagkialakításuk miatt különböző hatásfokú tükörként viselkednek. A reflexió jellegzetessége, amely minden kereskedelemben kapható reflektív fóliára igaz, hogy mindig az erősebb fény felé tükröz! Ezt – sajnos – semmiféle trükkel nem lehet kijátszani.

Hogy érthető legyen: a bűnügyi filmekben néha látható a helység, ahol a szemtanúknak azonosítaniuk kell a feltételezett elkövetőt (kiválasztani több személy közül). Ezekben az esetekben is ilyen reflektív fólia van a szemtanúk és a gyanúsítottak közti üvegfalon. Ezekben a jelenetekben azonban megfigyelhető, hogy a szemtanúk SÖTÉTBEN, a gyanúsítottak viszont ERŐS FÉNYBEN állnak. Ha a szemtanúk szobájában valaki lámpát kapcsol, akkor bizony a gyanúsítottak is meglátják a szemtanúkat!

A reflektív fóliák tehát visszaverik az erősebb fényt, így – hatásfokuktól függően – kitakarják a bentről érkező fényt. Minél jobb a tükrözés, annál több fényt ver vissza a fólia és annál kevesebbet enged át. Így a nagyon hatékonyan tükröző fóliáink sajnos eléggé lesötétítik a védett helységet. Ez nyári időszakban akár kellemes is lehet, télen viszont némileg lehangoló.

Összefoglalva: nappali fénynél a fólia ugyan levesz a fényerőből, ám mi kilátunk, kintről viszont korlátozottan vagy egyáltalán nem látnak be. Sötétedés után valamiféle egyéb mechanikai védelemre van szükség (pld. sötétítő függöny, spaletta, stb.)

Optikailag ez így hat (kívülről):

Fólia nélkül nappal

Belátás fóli nélkül

Ugyanez gyengén tükröző fóliával

Belátás fóli nélkül

Ugyanez erősen tükröző fóliával

Belátás fóli nélkül

A reflektív (tükröző) fólia hátránya a bejövő fény csökkentése – bár ez egyes esetekben előny is lehet -, illetve hogy csak nappal használható. Beltéri használata nem ajánlott, mivel épületen belül általában azonosak a fényviszonyok, így nem fejti ki a hatását.

Hol érdemes ezt a fóliát alkalmazni?

  • Erősen megvilágított lakásoknál
  • Irodák, munkahelyek utca szinti részein.
  • Szórakozóhelyek üvegportáljain.
E-mail
Jogi álláspont
Impresszum

Belátás elleni fólia

Fényáteresztő fólia

Üvegszilánkosodás elleni fólia

Védelem megtervezése

Admin felület

Üvegfólia, biztonsági fólia

Áraink

Autóüveg fóliázás

Biztonsági fólia

Cikkek

E-mail küldés

Cégünk elérhetőségei

Fólia vásárlás

Gyakran feltett kérdések fólia ügyben

Hiányzó oldal

Hiba jelzés

Üvegfólia impresszum

Jogi álláspont

Ki- és bejelentkezés

Kiszállási díjak Budapest területén kívül

Kiszállási díjak Budapesten

Segíthetünk?

Fólia árszámítási segédlet

Üvegfólia árak

Jelenlegi termékeink

Üvegfólia adatlap

Üvegfólia